julepynt

I dag er alt lov når det kommer til julepynt

Julepynt er noe vi alle i dag har et godt kjennskap til, og mange har gode minner forbundet med denne feiringen og høytiden. Det er en viktig del av en stor tradisjon og feiring. Julen er for mange godt plassert i hjertet og de fleste har som regel fine relasjoner til julen.

I Norge tar julen seg godt til rette og er høyst feiret. Det bringer med seg mye glede så tidlig som i desember og julestemninger holder helt frem til starten av januar. Da fjernes julepynt og man ser med forventning frem til det nye året.

Julestemningen kommer krypende hvert år

Julestemningen oppstår forskjellig blant mennesker, både når og hvor. Men uansett når eller hvor den oppstår vil en kunne påstå at grunnene til hvorfor den oppstår er den samme.

Julestemning

Det skyldes som regel av den tiden der julebrusene og andre jule godter havner i butikkhyllene, eller når julemusikken spilles på radioen.

Kanskje det skyldes av julelysene og julestjernen som blir hengt opp av naboen. Nå får man også kjøpt munnbind med julemotiv.

For mange er det nok når alle dekorasjonene dukker opp og julepynt kan beundres både ute og inne. Alle lysene og pynt kledd i rødt, nissene plassert i vinduskarmene og julepynten som vises frem i butikker og på kjøpesentre.

Hva ville julen vært uten julepynt?

Julepynten og det å kjøpe julegaver er nok det som får i gang de fleste sin julestemning. Pynting til jul og bruke julepynt som en hedring til julen er noe vi mennesker har gjort lenge. Spor av julepynt kan finnes ganske så langt tilbake i tid, hele 4000 tusen år tilbake i tid.

Selvfølgelig var det en annen form for julepynt, men det hadde noe av samme formål som den julepynten vi har i dag.

julen uten julepynt

Før den julepynten vi skjenner til i dag oppsto, så brukte man andre ting for å pynte grenen til jul. i dag vil det høres helt rart ut, men før i tiden var dette sett på som tradisjonell julepynt som hovedsakelig feiret at solen snudde.

Så det var langt før tradisjonene hvor nissen, engler, misteltein og snømenn var et symbol som ble julens dekorasjoner.

Noe av det man pyntet grenene med og kanskje det første sporet av julepynt er:

  • Blomster
  • Talg
  • Tørket frukt og kjøtt

Julepynt gjennom historien

Heldigvis har tradisjon rundt julepynt utviklet seg enormt med årene, slik at vi slipper å henge kjøtt på juletreet. Vi har kommet langt og har i dag mange symboler som blir brukt i tradisjonell julepynt.

Når vi tenker på tradisjonell julepynt så tenker en ofte på rødt, gull og grønt. Kanskje en mer rustikk og eller klassisk jul. eldre fjøsnisser, tre og porselensfigurer, gull detaljer.

Det som blir sett på som mer moderne og utradisjonell julepynt er nok minimalistisk, hvit, svart, glitter og sølv.

Julepynt gjennom historien

Men rundt 1400 tallet så var faktisk tradisjonell julepynt kun ansett som minimalistisk og hvit. Det var ikke før 540 år senere, at fargen rød ble assosiert med julen. Og enda senere ble det vanlig med flere farger som vi i dag forbinder med julehøytiden.

Alle kan feire julen på sin måte

I dag er det ikke strenge protokoller en må følge angående hvordan man skal pynte eller hvordan julepynten må se ut. Mye har utviklet seg og det er mange forskjellige stiler og valg av julepynt man kan slippe seg løs i.

Juletrærne blir fortsatt solgt i tusenvis, og edelgranen er høyst vanlig og sett på som et tradisjonelt og populært valg. Men i dag er det også like vanlig å velge seg et juletre av plast.

 Juletrær av plast er praktiske av mange grunner som:

  • Lenger holdbarhet
  • Mindre dryss og mindre møkk
  • Lettvint i form av vedlikehold
  • Kan gjenbrukes år etter år
  • Kommer ofte ferdig med lys

Et punkt som også en kan tenke over er valgmuligheter. Et plasttre kan fås i hvilken som helst farge. Du kan ha et rosa, hvitt eller svart juletre, alle farger er tilgjengelig. Det er også ingen regler for hva slags julepynt som er greit eller ikke.

Valg av julepynt på juletreet

All typer forskjellig julepynt blir produsert og solgt i dag. I butikker i dag står du ovenfor et hav av valgmuligheter, alt fra tradisjonelt og utradisjonell julepynt.

julepynt på juletreet

Juletreornamenter av vittige figurer og rare ting som ornamenter av mat og drikke kan henges på juletreet. Man kan kjøpe disneyfigurer med nisselue og munnbind, eller juletrepynt som viser favorittlagets logo.

Ved valg av julepynt er det virkelig fritt fram.. Man ser mer og mer komiske julepynt komme fram i butikkene side om side med de mer tradisjonelle. Også mengden julepynt har forandret seg.

Norge tilpasser seg mer og mer og lar seg inspirere av andre land og hvordan de fyller ut tradisjonene. Spesielt julepynt og den amerikanske påvirkningen kan man se her i Norge opp gjennom årene. Du har som for eksempel den moderne nissen, de fantastiske og overdådige lysoppsetninger utenfor hjemmet.

Tags: