Smaken av te

Sammenligning av te og kaffe

På verdensbasis er det liten tvil om at det er kaffe som vinner i nærmest ethvert land hva gjelder varme drikker. Det finnes derimot i hvert fall ett unntak, og dette er England. Her er det nemlig te som er den mest dominerende drikken. Men hvorfor elsker egentlig engelskmennene te så mye?

Te smaker godt

Faktisk skal vi helt tilbake til kolonitiden, der British East India Company hadde monopol over te industrien i England. Te ble nærmest tvunget på folket, da den hadde skatter som landet nøt godt av. Derfor er te fortsatt sentralt i britisk kultur i dag. Men hva med resten av verden? Kan te også slå seg opp som en favoritt her i Norge for eksempel?

Hele verden drikker te – Men kaffe dominerer

Det er liten tvil om at kaffe som nevnt dominerer verdensmarkedene. Allikevel er det vanskelig å finne et land der te ikke har en stor posisjon også. Selv her i Norge er det ufattelig mange som drikker te, og du vil neppe møte en person som ikke har berørt en kopp med te før.

Problemet for de fleste er ofte at den teen som vi drikker her til lands som oftest er industriprodusert te.

Det vil si, vi får ikke det samme tilbudet av organiske og spesialproduserte teer markedsført mot oss slik som for eksempel innenfor kaffe.

Innenfor kaffe er det tross alt hundrevis av alternativer. Fra de industrielle produksjonene, til kaffebarer i byen, Starbucks, kortreist kaffe, organisk kaffe, colombiansk kaffe, og flere andre varianter, så har kaffe et meget bredt register. Når var sist gang du hørte slike klassifikasjoner rundt te?

Gjør te til en mer spennende drikk

Problemet med te er simpelthen at vi ikke har gjort den spennende nok. Det finnes derimot så ufattelig mange spennende måter å drikke te på. Få ting er bedre for deg enn naturlig te med gode smaker. Sammenligner du smakene til te med kaffe, så innser du fort hvorfor te er et mye bedre alternativ.

Grønn te

Kaffe blandes som oftest med melk, krem, og sukker. Smakstilsetninger som vanilje, nøttesmaker, og honning er også populært å inkludere. Dette er derimot smakstilsetninger en enkelt kan gi nøytral te også. Utover dette har derimot teen også diverse andre spennende smaker som en kan leke med.

Teen er mye mer diversifisert enn hva kaffe er, og det finnes smaker fra hele verden rundt. Vanilje, kanel, bær, frukt, og mange flere smaker er tilgjengelige her. Det finnes faktisk nærmest ikke begrensinger for hva en kan gjøre med smakene i te. Dessuten finnes det mange andre goder ved te.

Er te sunnere enn kaffe?

For å besvare det ovennevnte spørsmålet må en først og fremst ha en universal definisjon på ordet ”sunn”. Dessuten kommer det også an på hva du naturligvis velger av kaffe eller te, og hvilke supplementer du tilsetter drikkene.

Fra et vanlig standpunkt er derimot te regnet som sunnere.

Grønn te er sundt

Te kommer med goder slik som hydrering, styrking av skjelettet, langvarig energiboost, antioksidanter, og kliniske studier som viser en generell motstand mot farlige livsstilssykdommer blant te drikkere. Dessuten misfarger ikke te tennene dine slik som kaffe, og drikken har mindre koffein, men nok til å gi deg riktig mengde energi.

Hva er egentlig te?

De aller fleste vet at kaffe kommer fra kaffebønner. Men hvor kommer egentlig te fra? Mange tror at det er forskjellige planter med forskjellige smaker som benyttes til produksjon av te. Det er en hederlig gjetning, men det stemmer nok ikke helt. Te kommer nemlig fra en enkelt type plante!

Det finnes nemlig en plante som på latinsk heter ”camelia sinensis”, og denne kommer i fire hovedvarianter. All te i hele verden stammer fra denne planten. Dermed er te på mange måter som kaffe, i den grad at alle former av drikken kommer fra den samme originale typen kilde.

Te er enklere å lage enn kaffe

Der en gjerne skal ha fancy kaffemaskiner for å lage en god kopp kaffe, så trenger en ikke mer enn en kopp med varmt vann og en tepose for å lage en kopp te. Dette gjør at det å lage te unektelig er veldig mye enklere enn det å lage en kopp kaffe.

Har du derfor en morgen full av stress, så hvorfor ikke lage en kopp te fremfor kaffe? Dessuten er det mye enklere å lage te etter sine egne spesifikasjoner også. Du kan enkelt se av blant annet fargen på teen hvor sterk den blir. Når den når ditt optimale punkt, så tar du bare teposen ut av koppen.

Grønn te og popularisering av te

Selv om kaffekoppen unektelig dominerer både frokosten i hjemmet, lunsj på jobb, og desserten etter søndagsmiddagene, så har te opparbeidet seg en aldri så liten popularitet over årene, og da spesielt blant helsebevisste. Som nevnt tidligere har te mange helsefordeler.

Kanskje aller mest prominent her er grønn te. Denne typen te, som originalt stammer fra Østen, er et eksempel på hvordan eksotiske drikker infiltrerer vår kultur.

Te som denne har i flere tusen år vært sentralt i å bære folkehelsen i mange områder rundt omkring i Kina.

Mens folk flest lener mer og mer mot en sunn livsstil, så er grønn te blitt til en aldri så liten hit. Så populært har dette blitt at selv kaffebarer, og ikke minst selveste Starbucks, har valgt å begynne salget av denne typen te. Grønn te er rett og slett et forbilledlig eksempel på hvordan te kjemper seg fremover.

Te for massene

Derfor bør du velge te over kaffe

Det finnes mange grunner til å velge te fremfor kaffe. Den kanskje beste grunnen for å gjøre dette er for å først og fremst se om man liker te bedre enn kaffe. De fleste har slengt seg på trenden med kaffe, uten å egentlig ha noen sterke formeninger om hva som er best.

Dessuten kan te bringe med seg helsefordeler, det er enklere å lage, og du får mange flere smaksvarianter enn ved kaffe. Dermed gir te deg et optimalt utgangspunkt for en varm drikk du virkelig kan nyte!

Tags: