Rideklær på hesteryggen

Rideklær og stilen du bør velge på hesteryggen

Hvem lar seg ikke friste av friheten det måtte gi å sitte på hesteryggen, på vei til nye og uoppdagede land, på den endeløse prærien en varm sommerkveld? Mange av oss har sett westernfilmer der vi gjerne idoliserte representasjonene av den gamle amerikanske vesten, der alt var vilt, fritt og farlig.

I dag er livet for de fleste noe mer organisert og strukturert enn som så, men det er fortsatt mulig å smake på friheten av å sitte på hesteryggen! Det finnes mange ulike gårder og ridesentre som tilbyr spennende rideopplevelser, med hensikt å gi folk så nært som mulig den samme friheten og spenningen som fantes på hesteryggen i den ville vesten for mange år siden.

Utviklingen av rideklær

Rideklær fra gammelt av bestod av lange ridestøvler med et antrekk som viste en viss klasse, gjerne med finskjorte, vest, dressjakke og selvfølgelig en cowboy hatt på hodet, slik man gjerne ser det i westernfilmer.

Utviklingen av rideklær

I dag ser derimot et typisk rideantrekk noe ulikt ut, og stilen har utviklet seg. Den største forskjellen man vil oppdage er at de fleste rideentusiaster i dag bruker hjelm, og ikke hatt slik de gjorde i den gamle amerikanske vesten. Sikkerhet er et tema som har fått en økende grad av oppmerksomhet etterhvert som tidene har utviklet seg.

I dag kommer sikkerhet først, og gjerne stil som nummer to, mens i ville vesten var det nok motsatt. Det var allikevel en farlig tilværelse for de som levde på den tiden, man visste nemlig aldri når noen kunne dra frem pistolen og true til duell!

I dag lever vi derimot i et veldig trygt samfunn. Folk flest vil nok ikke ha noen som helst bruk for et våpen på hesteryggen, med mindre de er glad i å jakte. Likevel tar mange frem cowboy hatten og rir seg en tur også den dag i dag. Det gir tross alt en frihetsfølelse som ikke kan erstattes.

Hvordan tar man seg best ut på hesteryggen?

Hvordan tar man seg best ut på hesteryggen

Her vil nok mange ha ulike meninger om hvordan man skal se ut på hesteryggen, og hvor relevant det er. De som driver med sprangridning, friluftsridning, og liknende vil nok bry seg mindre om antrekk, så lenge det har tilstrekkelig evne for beskyttelse.

De som driver med dressur derimot vil selvsagt i høyere grad ha interesse for deres eget antrekk, med tanke på finessen som sporten innebærer.

Dressur er et interessant eksempel på en ridestil der man har beholdt viktigheten av å kle seg opp. Her ser man folk med lange svarte støvler, et svart dressliknende antrekk, og til og med flosshatt på hodet! Dette er en av de ridesportene som virkelig skiller seg ut.

Hvilken stil passer meg best?

Her kan man se på både hvilken klesstil og hvilken ridestil som passer best for hver enkelt person. Dette kommer helt an på hva det er som tiltrekker oss til ridesporten.

Hvilken stil

Er det friheten det innebærer å ri langs de endeløse enger, eller er det å vinne hvert eneste rideløp man deltar i, med en hest som er raskere enn alle andre? Hva med å trene opp hesten sin til å vise imponerende disiplin og finesse, eller å ri til høyeste fjelltopp i sikte?

Hva man velger å gjøre med hesten sin er helt grunnleggende for å finne ut av hvilke rideklær som bør følge med. Vil man drive med løpsridning, så bør man fokusere på den klesstilen som gir minst mulig aerodynamisk begrensning. Vil man drive med fjellridning trenger man et antrekk som tåler å få en god del rifter og kan tåle litt knall og fall.

Vil man derimot drive med dressur, så trenger man noe helt annet igjen, nemlig et antrekk som utstråler klasse! Det er essensielt med et antrekk som viser at man er seriøs om å vinne, ikke ved å være nummer 1 over mållinjen, men ved å vise mest mulig oppmerksomhet rundt ridningens skjønnhet, finesser, og detaljer.

Rideklær sammenliknet med vanlige klær

Hvordan skiller rideklær seg ut fra vanlige klær? Hvorfor er det i det hele tatt en kategori for rideklær? Kan ikke folk bare bruke sine vanlige klær? Vel, det er flere grunner for dette, og en årsak er som nevnt tidligere selvfølgelig sikkerhet.

Om du skulle være uheldig og møte på en hest som har stått opp med feil fot, og som resultat velger å kaste deg av ryggen sin, så vil du ende opp i mye bedre form om du har på deg hjelm, langbukser, ridestøvler, og gjerne beskyttelsesvest, i stedet for sandaler, t-skjorte og caps.

Rideklær sammenliknet med vanlige klær

Vi må ikke glemme at det er levende dyr vi har med å gjøre her, og de kan ikke sammenliknes for nære med for eksempel en motorsykkel. Det faktum at hesten er like mye i live og bevisst som oss, krever at vi faktisk bruker litt tid på å bli kjent med hesten.

Om vi er på hestens godside er det mye mindre sjanse for at den vil kaste oss av. Den vil nok heller prøve å beskytte sin passasjer om det mot formodning skulle skje noe galt.

En annen grunn for at vi skiller rideklær fra vanlige klær er forskjell i stil. For de fleste er det en spesiell opplevelse å for første gang klatre opp på hesteryggen. Man har kanskje mange ganger sett for seg hvordan det ville være å ri på hest. Kanskje man har sett western filmer, eller andre filmer som fremstiller hesten selv som et frihetssymbol.

Selvfølgelig vil man da kle seg opp for en slik spesiell opplevelse! Mange av oss vil gjerne gå i fotsporene til våre forfedre, og føle på hvordan det var for dem å bruke hesten som sitt hovedsakelige fremkomstmiddel. Mange er gjerne også nysgjerrige på om det vil føles naturlig å sette seg opp på hesteryggen, eller om det vil føles fjernt og ukomfortabelt.

Vi må alle finne vår egen stil!

Som vi alle vet, så finnes det utallige meninger der ute angående hvilken ridestil som tar seg best ut. Men når alt kommer til alt, så må vi alle finne vår egne unike ridestil med klesstilen som passer til oss. Dette kan oppnås ved å gjøre litt research på hvilke ulike typer hestesport som finnes der ute og finne ut av hvilken av dem man finner mest attraktiv.

egen stil på rideskjørt

Etter at man har oppnådd dette, så kan man dra inspirasjon fra hvilke rideantrekk andre i sportsgrenen bruker og til slutt komme opp med sin egne unike stil. Er man heldig, så vil stilen til og med inspirere andre i ridemiljøet, og en ny trend kan bli skapt!

Uansett hva våre motivasjoner er for å ta del i ridesporten, om det er å ri raskest, flottest, eller med mest mulig spenning involvert, så finnes det rideklær for ethvert scenario. Menneskers evne og mulighet for å uttrykke seg selv er helt grunnleggende, ikke bare i forhold til hestesporten selv, men også i alle andre områder av samfunnet.

Så la oss alle finne vårt egne unike uttrykk, med inspirasjon fra alt det gode vi ser rundt oss. La oss deretter supplere og justere med egne innspill, for til slutt å lage noe ingen andre kan lage – vårt bidrag til fellesskapet!

Tags: