munnbind

Munnbind beskytter en selv og andre

Vi nordmenn reiser relativt mye både i regi av arbeid og på fritiden vår. Norge er et langstrakt land med hyppig bruk av fly for møtevirksomhet og pendling. Vi reiser også på grunn av familier ofte er lokalisert forskjellige steder i landet.

De geografiske forholdene gjør at avstanden fra for eksempel Oslo til Bergen er med bil på rundt 8 timer, mens flytiden kun er en time. Vi reiser også ofte utenlands og er flinke til å ta korte helgeturer til europeiske storbyer, eller lengre ferieturer gjennom hele året.

Nå med spredningen av koronaviruset, er Norge sammen med Danmark og Island blant de siste land som har fått bekreftet smitten. Johan Giesecke som er smittevernsekspert i WHO, advarer mot unødvendige reiser. Han frykter at flere skal bli smittet på flyreisen. Til det Svenska Dagbladet sier han at slik tingene er nå så burde man ikke reise, så sant man ikke må. Planlegger man en reise kan det være lurt å beskytte seg for sikkerhets skyld.

Det anbefales blant annet å bruke munnbind for å beskytte seg selv og andre under reise.

Hvordan beskytte seg på reise

Fly, flyplasser, buss og andre steder med mye mennesker samlet er flaskehalser som opplagt er steder hvor alle slags virus spres raskere og enklere mellom mennesker.

Coronaviruset

Det er viktig at man ikke skaper panikklignende tilstander på grunn av Coronaviruset og dets spredning. Det man vet til nå er at de aller fleste som smittes kun vil føle symptomer lik en influensa.

De som er utsatt for alvorligere følger skal være den befolkningsgruppen som allerede har nedsatt immunforsvar på grunn av andre sykdommer som hjerte eller lunge lidelser. For de fleste av oss er ikke dette et farlig virus. Man må fremdeles gjøre alt som kan gjøres for ikke å spre det mer, fordi hver person som smittes kan føre det videre til personer som i verste fall kan dø.

Lege og spesialist ved Reiseklinikken Gunnar Hasle, fraråder ingen å reise til land som ikke har store utbrudd. Man skal selvfølgelig følge med og unngå steder med stor spredning.

Man kan for eksempel reise til Stavanger selv om det per i dag er 18 personer i karantene i byen. Han sier at man burde ta forholdsregler når man reiser og spesielt når man sitter trangt på fly. Dette er steder man kan bli smittet av for eksempel sidemannen. Gunnar Hasle anbefaler at man bruker munnbind.

Munnbind - Maske

Det er viktig å unngå hysteri, men samtidig er det sunn fornuft å ta de forholdsreglene man kan. Skal mann ut å reise så er dette noen enkle tips man kan tenke på:

  • Selv om flyene har filter som resirkulerer luften er man usikker på hvor effektivt filteret er. Skru på din individuelle vifte som er plassert i taket over setet og rett den mot deg. Luften vil blåse vekk partikler og lignende som medpassasjerer kan påføre luften med nys og så videre.
  • God håndhygiene er ekstremt viktig. Vask hendene ofte og ha med hånddesinfeksjonsmiddel. Det er ikke alltid enkelt å få vasket hendene på reise og da kan man desinfisere med for eksempel engangspakninger.
  • Bruk munnbind. Dette anbefales på det sterkeste sammen med god håndhygiene. Munnbind beskytter både deg selv og andre i de tilfellene man selv er bærer av viruset. Selv om munnbind ikke sikrer deg 100 prosent så er det absolutt en forsikring når man er på spesielt utsatte steder.
  • Ved kjøp av mat og snacks på flyplassen så burde man kanskje velge noe som kommer i forseglet forpakning. Matvarer som wienerbrød og lignende som ligger åpent og fremme er kanskje en ide å unngå for øyeblikket?

Luftveisinfeksjoner og smitte

Luftveisinfeksjoner og virus som Corona viruset smittes ved at virus og bakterier overføres fra person til person via luft og luftveiene. Når en person er smittet med et virus eller en bakterie og snakker, hoster eller nyser så slynges smittestoffet som befinner seg i dråper ut i luften som andre personer puster inn.

Luftveisinfeksjoner og smitte

Det som regnes som vanlige inngangsporter er slimhinnene i ansiktet som munn og øyne. Dette er det man kaller dråpesmitte og ved infeksjoner hvor dråpene er ekstremt små så vil smitten kunne sveve i luften og fraktes lengre unna der den smittede oppholder seg. Den siste formen hvor smitten svever i luften, heter luftsmitte.

Kontaktsmitte er direkte fysisk kontakt hvor for eksempel en smittet person tar på en annen og dermed smitter den andre. Eller så fungerer også kontaktsmitte ved at en smittet person tar på et dørhåndtak og overfører viruset til neste person som så tar på det samme håndtaket.

  • Dråpesmitte.
  • Luftsmitte er mer smittsomt enn dråpesmitte på grunn av at smitten beveger seg lenger enn dråpesmitten.

Man antar at det mye omtalte coronaviruset smitter gjennom både dråpe- og kontakt smitte. Som nevnt tidligere så vil den beste beskyttelsen være munnbind og gode hosterutiner i tillegg til god håndhygiene.

Fakta om munnbind

Munnbind er aldri en garantert beskyttelse, men gir en viss beskyttelse mot forurensninger som støv og eksos i tillegg til bakterier og virus.

Fakta om munnbind

Man er blitt vant til å se mennesker i storbyer i Japan, bruke munnbindet for å beskytte seg mot eksos og gatestøv. Forurensninger i tett befolkede steder gjør at munnbind er blitt et vanlig syn i hverdagen.

Kirurger og helsepersonell bruker munnbind for å sikre at operasjonssaler og utstyr ikke blir forurenset. Munnbind brukes både til å beskytte den som har det på, og motsatt beskyttes andre personer eller utstyr fra personen som med munnbindet.

De første munnbindene var laget av bomull og disse ble vasket/kokt og sterilisert mellom hver gang de ble brukt. Nå bruker helsepersonell engangsbind som kastes etter hvert bruk. Privatpersoner bruker ofte munnbind som består av stoff i flere lag som kan vaskes.

Disse har ofte et filterstykke som kan skiftes etter bruk. Disse munnbindene er ofte større og bedre tilpasset til hele ansiktet enn engangsbindene. De er også mer miljøvennlig da man kun skifter filter og gjenbruker selve munnbindet.

Kilder:

Tags: